Editie 20

Zondag 13 maart 2016 16:00 OBA Amsterdam. Editie 19 met David van Reybrouck, Santiago Cimadevilla en Umeu Bartelds.

David van Reybrouck schrijft essays, proza, poëzie en theater. Zijn magistrale werk ‘Congo’, waarin van Reybrouck de verbluffende geschiedenis van het land beschrijft, werd in 2010 bekroond met de AKO literatuurprijs en Libris Geschiedenis Prijs en vertaald uit het Nederlands, naar ondermeer het Noors, het Duits, het Fins en Chinees. 
Hij is een opzienbarend schrijver die meeslepende verhalen vertelt, waaraan een grondig onderzoek vooraf gaat; graven en denken vormen de kern van zijn werk. Steeds weer laat hij een verassende kijk op de werkelijkheid zien, met een ‘open blik’ maakt hij vlijmscherpe observaties. In het kader van de Boekenweek is van Reybrouck gevraagd om het boekenweekessay 2016 te schrijven. De week richt zich op onze grote buur Duitsland, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte. Van Reybroek duikt in het essay in een grotendeels vergeten geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang heeft verbonden. Het essay van van Reybrouck vormt de basis voor deze editie van Spoken Beat Night.
 
De in Nederland wonende Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla is een tango volbloed. Een meester op een instrument dat de stem vertolkt, van een land en een levenswijze. Hij speelde bij diverse ensembles o.a. Orquesta Tipica van Fernandez Fierro, Schönberg ensemble, het Nederlands Radio Filharmonisch orkest,  en het Manchester Camerata. Ook hij was special guest bij het sextet van de tango legende Alfredo Marcucci. Met zijn oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige bandoneon werd Cimadevilla regelmatig uitgenodigd om Kurt Weill’s Kleine Dreigroschenmusik uit te voeren.
De tango van Santiago Cimadevilla is gepassioneerd en vol scherpe bochten.  De taal van van Reybrouck, is verrassend en meeslepend. Harmonie en contrapunt gaan hand in hand.
 
Umeu Bartelds (1990) is schrijver en filosoof. Hij was campusdichter van de Erasmus Universiteit van 2012 tot 2014, waar hij gestudeerd heeft. Als organisator heeft hij meegewerkt aan verscheidene literaire producties in Rotterdam (o.a. Kunst in de Huiskamer en 24uurArchitectuur). Samen met Lennart Pieters en Maurice Wehrmeijer is hij medeoprichter van Speyksessies, een multi-disciplinair kunstpodium dat plaatsvond in galerie Frank Taal, in de Feniksloods, het Dunya-festival en het Centraal Station.  In 2008 begon Umeu met het schrijven van gedichten en is daar nooit meer van genezen. Hij schrijft beeldende poëzie geïnspireerd door zijn reizen, de liefde en de filosofie.
 
Foto David van Reybrouck © Stephan Vanfleteren
Deze editie van Spoken Beat Night wordt mede mogeijk gemaakt door Stichting Melanie
Back to Top